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Cider World Award

Unique · Scientific · International

The unique combination of scientific analysis and international expertise.

Geisenheim University, the scientific partner of the CiderWorld Award, is one of the world’s leading universities in the field of beverage technology. All submitted products are analysed at the Institute for Beverage Research at Geisenheim University.

An international jury of experts tastes and evaluates all products according to the proven CiderWorld 120-point scheme. Country-specific and regional typicities are taken into account by the jury.

The renowned competition is being organised for the 7th time. Once again, around 180 products from all over the world will be judged.

Presentation

Friday, 26 April 2024
Astor Film Lounge MyZeil
Frankfurt am Main

11.00 a.m. Preview tasting of the awarded products
12.00 p.m. Cider World Frankfurt opening ceremony – Presentation of the Cider World 2024 Awards and the Cider World Medals 2024

Tickets

 

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Results 2024

We will publish the results here on Friday, 26 April 2024.


All Results


Jury

Chairman
Dr. Christof Steingaß – Hochschule Geisenheim University

Moderation
Gabe Cook – The Ciderologist – England

Organisation
Michael Stöckl – Cider World Frankfurt

Judges
Agurtzane Andueza Otaegi – Sagardun – Spain
Vicky Bäumer – Hochschule Geisenheim University
Jens Becker – Apfelweinhandlung JB – Frankfurt am Main
Charlie Burt – Anxo Cider – United States
Markus Erb – Weinakademiker – Frankfurt am Main
Bastian Fiebig – Genussjournalist – Frankfurt am Main
Yann Gilles – Cidrologue Malus & Vitis – France
Abram Goldmann-Armstrong – Tall Ship Craft Cider – Norway
Darlene Hayes – allintocider.com – United States
Jens Heinemeyer – Grapeworker – Rheinhessen
Klaus Hermann – Wein + Markt – Mainz
Christina Hilker – Sommelier Consult – Stuttgart
Thomas Hirsch – Weinkontrolle – Rheinland-Pfalz
Roddy Kane – Cider Is Wine – England
Klaus-Dieter Kneip – ehemaliger Geschäftsführer Rapp’s Kelterei – Karben
Joxe Mari Alberro – Sagardun – Spain
Michelle McGrath – American Cider Association – United States
Alexander Orbach – Hochschule Geisenheim University
Tom Oliver – Oliver’s Fine Cider & Perry – England
Claudia Rehm – Sommelière – Frankfurt am Main
Rolf Rehm – Wein Genuss Agentur – Frankfurt am Main
Anja Rheinberger – Hochschule Geisenheim University
Haritz Rodriguez – Ciderzale – Spain
Dorit Schmitt – Aromenspiele.de – Karlsruhe
Dr. Christof Steingaß – Hochschule Geisenheim University
Robert Theobald – Zur Buchscheer – Frankfurt am Main
Dr. Torben Toldam-Andersen – Copenhagen University – Denmark
Paul Vander Heide – Vander Mill Cider – United States
Eduardo Vázquez Coto – Guerrilla Imports – Spain
Adam Wells – Cider Review – England
Meinhard Wicht – Biersommelier – Probierkult – Rüsselsheim
Dr. Frank Will – Hochschule Geisenheim University
Natalia Wszelaki – Cider Explorer – Berlin


Kategorien

Still

  • Apfelwein / -most / -viez
  • Apfelwein / -most / -viez mit sauren Früchten wie Speierling, Mispel, Eberesche, Quitte
  • Apfelwein / -most / -viez mit Birnen oder Quitten
  • Birnenwein / -most / -viez
  • Quittenwein / -most / -viez
  • Sagardoa / Sidra Natural
  • Cider
  • Perry
  • Cidre
  • Poiré

Sparkling

  • Sparkling cider
  • Sidra espumosa
  • Sidro spumante / frizzante
  • Cider
  • Perry
  • Cidre
  • Poiré

Sparkling, Mixed & Flavoured

  • Perlwein / Schaumwein aus Äpfeln, Birnen und/oder Quitten
    • gemischt mit anderen Früchten
    • aromatisiert mit Botanicals wie Gewürze oder Hopfen
  • Cider / Perry
    • gemischt mit anderen Früchten
    • aromatisiert mit Botanicals wie Gewürze oder Hopfen

Dessert & Fortified

  • Dessertwein aus Apfel, Birne und/oder Quitte
  • Ice Cider / Cidre de Glace
  • Aufgesprittete Weine / Fortified Ciders

Non-Alcoholic

  • Entalkoholisierter Wein aus Äpfeln, Birnen und/oder Quitten
  • Verperlte Fruchtsäfte aus Äpfeln, Birnen und/oder Quitten
  • Verperlte Fruchtsäfte auf Grundlage von Äpfeln, Birnen und/oder Quitten
    • gemischt mit anderen Früchten
    • aromatisiert mit Botanicals wie Gewürze oder Hopfen

Maximum 0,5% vol. Alkoholgehalt

Spirit

  • Brand aus Apfel-, Birnen- und/oder Quittenwein
  • Calvados / Apple Brandy
  • Pommeau

Keine Brände aus Fruchtmaische!


Bewertung & Auszeichnung

CiderWorld-120-Punkte-Schema

Die Bewertungskriterien und Kategorien wurden durch eine internationale Fachjury festgelegt. Auf länderspezifische, regionale Eigenheiten der Produkte wird eingegangen. Die sensorische Prüfung wird nach dem CiderWorld-120-Punkte-Schema bewertet

  • Gold · 109-120 Punkte
  • Silber · 97-108 Punkte
  • Honor · 80-96 Punkte

CiderWorld Medal

Sonderpreis für das beste Produkt der Kategorie
Mindestpunktzahl 109

Cider Star of the Year

Mit diesem Preis wird eine Person ausgezeichnet, die sich besonders verdient um die Erhaltung und Weiterentwicklung der Apfelwein- bzw. Ciderkultur gemacht hat.